Philippe Piessens is Senior Wealth Manager bij Econopolis Wealth Management. Philippe heeft een ruime ervaring in de financiële sector, met een focus op aandelen. Hij begon zijn carrière in 2001 bij Lehman Brothers in Londen, en werkte daarna bij HSBC en Kepler Cheuvreux. Daarnaast is hij actief in kunst, als verzamelaar en adviseur, en in vastgoed, via een familie holding. Philippe behaalde een BSc in International Relations aan de London School of Economics.
Marktenupdate Q1-2023
Kwaliteitsaandelen zagen een sterk begin van het jaar
2023 begon met een spectaculair herstel van alle activa, met uitzondering van grondstoffen. Deze “risk-on” rally haperde in februari omwille van hogere rente- voeten, als gevolg van beter dan verwachte macrodata en hoger dan verwachte inflatie. De snelheid van deze rentestijgingen en de agressieve retoriek van de centrale bankiers zorgden op hun beurt voor kopzorgen over de waardering van activa en ook de balansen van banken. Maart begon met een bank run in Californië, gevolgd door de gedwongen creatie van een Zwiterse gigabank, en eindigde met existentiële twijfels over de sterkte van de banksystemen in zowel de VS als de EU. Te midden van deze malaise verdampten de helft van de winsten van eerder in het kwartaal, en kelderden de rentevoeten opnieuw.
Ondanks de volatiliteit was het eerste kwartaal van 2023 positief voor aandelen - tenminste voor wie in de juiste namen en sectoren zat.
Na een “annus horribilis” in 2022 was de technologiesector in de Verenigde Staten opnieuw sterk. De Nasdaq werd op sleeptouw genomen door “Big Tech” en de Semiconductor sector, om het kwartaal te eindigen met een positief rendement van bijna 17%. Katalysatoren voor het herstel waren: ten eerste een nieuwe focus op kostenbesparingen en kapitaaldiscipline; ten tweede de doorbraak van AI dankzij ChatGPT (wat vooral Nvidia en Microsoft ten goede kwam); ten derde de scheut extra liquiditeit temidden van de bankencrisis; en ten laatste de dalende renteverwachtingen.
Banken, vooral regionale banken in de VS en zwakke banken in Europa, zagen dan weer grote correcties. Silicon Valley Bank, Signature en Crédit Suisse overleefden het niet. De energiesector corrigeerde verder naar een niveau laatst gezien voor de Russische invasie van Oekraïne: -7% sinds de start van het jaar. En ook de vastgoedsector, een van de slachtoffers van de correctie van 2022, slaagde er ook in het eerste kwartaal van 2023 niet in beleggers te bekoren, eerst dankzij hogere rentevoeten, vervolgens in anticipatie van zwakkere kredietverlening door de banken.
Hoewel Europese beursindexen, omwille van grote gewichten in Energie en Banken, wat onder druk kwamen in maart, waren er een aantal opmerkelijke lichtpunten. “Kwaliteitsaandelen” met sterke balansen, goede prijszettingkracht en structurele groei zagen een sterk begin van het jaar. In de vorige jaren waren net heel wat bedrijven met negatieve cash flows, of gedreven door schulden, erg in trek. Door de economische en financiële onzekerheid vluchtten beleggers naar kwaliteit. De bedrijven van deze groep met een sterke blootstelling aan heropening in China profiteerden dubbel, met LVMH en Hermès op nieuwe “all time highs”. Daarnaast hadden ook aandelen van cyclische en basisconsumptiegoederen een goed eerste kwartaal, nu het gevreesde bloedbad door stijgende energieprijzen en oplopende inflatie, uitbleef.
De opkomende markten hadden een hobbeliger traject, en gaven het gros van de winsten van januari op in februari en maart. De correctie van de grondstoffen- en bankensectoren droegen bij aan deze terugval, evenals het schandaal rond de Adani-groep in India. In 2022 was India nog één van de best presterende aandelenmarkten. De MSCI Emerging Markets bleef, ook gedreven door China, zoals gewoonlijk een heel volatiele beurs.
De valutamarkten waren over het algemeen stabiel, terwijl de grondstoffenmarkten een correctie doormaakten, zowel in het energiesegment (olie, gas) als in industriële en zachte grondstoffen. Edelmetalen, vooral goud, waren echter de uitzondering en werden geholpen door de vlucht naar veiligere activaklasse ten gevolge van de bankencrisis. In euro staat goud nu op een all time high.
Het eerste kwartaal van 2023 begon met een positionering en algemeen beleggerssentiment die het meest negatief waren sinds de financiële crisis van 2008, en met de overtuiging bij het gros van de beleggers dat een recessie imminent was met winstschattingen van bedrijven die veel te hoog zouden blijken. Drie maanden en een bankencrisis later voelen vele beleggers zich gesterkt in deze overtuiging, wat de rally van dit jaar tot een van de meest gehate ooit maakt. Centrale Banken, zo gaat hun logica, zullen na een paar banken ook de economie zelf moeten breken, om inflatie onder controle te krijgen - de rentecurve liegt er niet om.
Econopolis is meer constructief geweest en blijft ervan overtuigd dat een gediversifieerde portefeuille met een bias naar “kwaliteit”, Tech, Klimaat, en Goud, de juiste positionering is vandaag. We zijn er echter zeker van dat, in dit tijdperk van ongeziene interventie in markten door zowel overheden als centrale banken er nog lijken uit het verleden uit de kast zullen vallen. Het lot van de belegger vandaag doet ons dan ook denken aan de laatste zin uit F. Scott Fitzgerald’s Great Gatsby: “So we beat on against the current, borne back ceaselessly into the past.”