Skip to the content

Europa levert de ‘picks and shovels’ voor de koperhausse

» Europese fabrikanten van mijnbouwmachines spelen een cruciale rol in de groeiende kopersector
» Machinebouwers bieden een stabieler en ESG-vriendelijker alternatief voor mijnbouwbedrijven

Tijdens de goldrush in de 19e eeuw probeerden gelukzoekers fortuin te maken door naar goud te delven. Velen kwamen van een koude kermis thuis, maar de échte winnaars bleken steevast de leveranciers van ‘picks and shovels’ (houwelen en schoppen). Vandaag speelt Europa een soortgelijke rol in de kopersector. Terwijl mijnbouwbedrijven wereldwijd de metalen uit de grond halen, leveren Europese fabrikanten de technologie die deze winning efficiënter, duurzamer en winstgevender maakt. In de komende decennia zal de vraag naar koper (en diverse andere metalen) structureel groeien. Welke Europese ondernemingen kunnen hiervan profiteren?

De vraag naar koper zit in de lift

Koper wordt weleens het ‘rode goud’ genoemd en speelt al duizenden jaren een cruciale rol in de menselijke beschaving. In de afgelopen 75 jaar groeide de vraag naar koper gemiddeld met 3,1% per jaar. Tussen 2006 en 2021 vertraagde deze groei tot 1,9% per jaar. Volgens mijnbouwgigant BHP zal de vraag in de komende jaren echter weer aantrekken, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 2,6% tot 2035. De belangrijkste drijvende kracht hierachter is de verduurzaming van de economie: de expansie van hernieuwbare energie, de behoefte aan betere infrastructuur en de elektrificatie van transport en industriële processen vereisen immers veel koper.

“De wereldwijde vraag naar koper zal tegen 2050 met bijna 70% toenemen naar meer dan 50 miljoen metrische ton.”
Mijnbouwgigant BHP

Fabrikanten van mijnbouwmachines als alternatief voor mijnbouwers

Mijnbouwbedrijven die koper delven zullen uiteraard profiteren van de verwachte sterke groei in de vraag naar het metaal. Mijnbouw is echter een kapitaalintensieve industrie met lange investeringscycli en hoge vaste kosten. De winstontwikkeling hangt sterk af van productievolumes en volatiele ertsprijzen. Bovendien brengt mijnbouw tal van uitdagingen met zich mee op het vlak van milieu (hoog water- en energieverbruik, risico op vervuiling), sociaal beleid (arbeidsomstandigheden, correcte verloning) en verantwoord bestuur (corruptie).

Fabrikanten van mijnbouwmachines scoren op diverse vlakken beter. Zo zijn ze minder conjunctuurgevoelig, aangezien doorgaans zo’n twee derde van hun omzet uit service-activiteiten komt (vervangingsonderdelen, onderhoud, herstellingen). Bovendien vormen de ESG-uitdagingen van mijnbouwers juist opportuniteiten voor machineleveranciers. Hun nieuwste apparatuur is vaak productiever, minder arbeidsintensief (bijvoorbeeld zelfrijdende trucks), verbruikt minder energie en water, en stoot minder uit (zoals machines op elektriciteit in plaats van diesel).

De Europese mijnbouwmachine-industrie blijft in beweging, waarbij consolidatie een strategische optie kan zijn om concurrentiekracht en innovatie te vergroten.

Scandinavische mijnbouwmachinefabrikanten domineren de markt

Europa telt meerdere fabrikanten van mijnbouwmachines, maar vier grote spelers uit Scandinavië zetten de toon. De Zweedse bedrijven Epiroc (afgesplitst van Atlas Copco in 2018) en Sandvik leveren machines voor zowel ondergrondse als bovengrondse mijnbouw. Het Finse Metso en het Deense FLSmidth richten zich uitsluitend op bovengrondse mijnprojecten, zoals het malen en breken van erts. Op FLSmidth na realiseren deze bedrijven een operationele winstmarge tussen 15% en 20%. Wanneer de cementdivisie – die mogelijk wordt afgestoten – buiten beschouwing wordt gelaten, komt de gecorrigeerde operationele winstmarge van FLSmidth uit op circa 14%. Hun blootstelling aan de kopersector varieert: bij Epiroc is 28% van de omzet gelinkt aan koperwinning en -bewerking, bij FLSmidth 21%, bij Metso 32% en bij Sandvik 12%, mede door de omvangrijke divisie met metaalbewerkingsgereedschappen. Alle vier beschikken over een gezonde balans, wat ruimte biedt voor overnames om de organische groei te versterken.

Sinds de start van 2020 behaalden alle vier de Noordse spelers een dubbelcijferig rendement (inclusief dividenden). Epiroc en Metso presteerden sterker dan de brede aandelenmarkt (STOXX Europe 600), FLSmidth bleef in lijn met de index, terwijl Sandvik achterbleef.

Rendement van mijnbouwmachinefabrikanten vergeleken met de Europese aandelenmarkt

Europese mijnbouwtechnologie drijvende kracht achter de mondiale koperboom

Hoewel mijnbouw zelf grotendeels buiten Europa plaatsvindt, spelen Europese fabrikanten van mijnbouwmachines een sleutelrol in de sector. De vergroening van de economie zal de vraag naar koper in de komende jaren verder aanwakkeren. Voor beleggers die op zoek zijn naar stabielere bedrijfsmodellen en bedrijven met een sterkere ESG-score, kunnen deze Europese technologiebedrijven een aantrekkelijk alternatief vormen voor mijnbouwbedrijven.

Bernard Thant

Bernard Thant

Bernard Thant studeerde af als Licentiaat Handelswetenschappen aan EHSAL (nu Hogeschool-Universiteit Brussel). Daarna volgde hij nog een bijkomend jaar Financieel Beleid en Beleggingsleer aan dezelfde instelling. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Société Générale Private Banking België (voorheen Bank De Maertelaere). Daar werkte hij het grootste deel van zijn carrière als financieel analist. Hij was ook enkele jaren actief als beheerder van aandelenportefeuilles bij dezelfde instelling. Bernard trad in dienst bij Econopolis Wealth Management in september 2014 als equity analyst.

comments powered by Disqus