Philippe Piessens is Senior Wealth Manager bij Econopolis Wealth Management. Philippe heeft een ruime ervaring in de financiële sector, met een focus op aandelen. Hij begon zijn carrière in 2001 bij Lehman Brothers in Londen, en werkte daarna bij HSBC en Kepler Cheuvreux. Daarnaast is hij actief in kunst, als verzamelaar en adviseur, en in vastgoed, via een familie holding. Philippe behaalde een BSc in International Relations aan de London School of Economics.
Het voorbije kwartaal
Europa vaart eigen koers na Amerikaanse koerswijzigingen
De eerste weken van 2025 waren nog een voortzetting van het voorgaande jaar, maar al snel sloeg de stemming om. De overtuiging dat Donald Trump, met zijn voorkeur voor deregulering en lage belastingen, een uitgesproken positieve factor zou zijn voor risicovolle beleggingen (vooral aandelen), maakte snel plaats voor breed scepticisme over de (geo-) politieke en economische koers van het nieuwe Amerikaanse bewind.
De koerswijziging ten aanzien van Oekraïne werkte als een systeemschok, met gevolgen op zowel geopolitiek als economisch vlak. Ook de invoering van importtarieven, vaak chaotisch gecommuniceerd, leidde tot onzekerheid bij bedrijven en investeerders. Tegelijkertijd ging Elon Musk met de kettingzaag door verschillende regeringsdepartementen. Het resultaat was dat economische verwachtingen voor de Verenigde Staten (VS), de groeimotor van de wereldeconomie, plots negatief werden bijgesteld. Bovendien zorgde de lancering van het Chinese DeepSeek AI-model – een AI-taalmodel dat met relatief beperkte rekenkracht (en dus lagere kapitaalinvesteringen) vergelijkbare prestaties behaalde als Amerikaanse modellen – voor extra nervositeit in de volledige Amerikaanse AI-waardeketen.
Deze abrupte verslechtering van het sentiment staat in scherp contrast met de ontwikkelingen in Europa en China. De agitatie van Trump tegen een traditionele bondgenoot zorgde er eindelijk voor dat in Europa alle neuzen dezelfde kant op wezen wat betreft hogere defensie-uitgaven, deregulering en het verminderen van handelsbarrières binnen de EU. Het mandaat van Friedrich Merz in Duitsland, die onmiddellijk koos voor fiscale stimulus zonder vast te houden aan de ‘Schuldenbremse’ (weliswaar met beperkingen), versterkte dit momentum verder.
Ook in China verbeterde het sentiment aanzienlijk. Dit kwam vooral door de constructievere houding van Xi Jinping op het vlak van regelgeving en concrete fiscale stimulansen gericht op het stimuleren van consumptie. Bovendien werkte de lancering van DeepSeek, gevolgd door soortgelijke introducties van AI-taalmodellen door onder andere Alibaba, als een positieve katalysator voor het sentiment in de Chinese technologiesector.
De bovenstaande veranderingen veroorzaakten aanzienlijke verschuivingen op de aandelenmarkten. Geografisch zagen we een substantiële correctie in Amerikaanse aandelen, terwijl Europese en Chinese aandelen juist een vliegende start van het jaar kenden. Het is duidelijk dat geldstromen van de VS naar lokale markten verschoven, en daar profiteerde Europa van.
Op sectoraal en thematisch vlak waren het vooral Amerikaanse technologieaandelen die een deel van hun winsten uit 2024 moesten inleveren. Dit gold in het bijzonder voor de (niet meer zo) “Magnificent Seven”, de AI-waardeketen (met name de halfgeleidersector) en enkele extreem hooggewaardeerde publiekslievelingen zoals Palantir en Tesla. In China ontstond, mede door de lancering van DeepSeek, juist het omgekeerde beeld met spectaculaire koerswinsten bij de grote lokale techbedrijven. In Europa zorgde het optimisme rond hogere defensie- en infrastructuuruitgaven en fiscale stimulansen voor sterke stijgingen bij defensiebedrijven, industriële ondernemingen, bouwbedrijven en banken. Tot slot deden ook traditioneel defensieve sectoren zoals voedingswaren, nutsvoorzieningen en farmacie het goed.
Hoewel de volatiliteit minder uitgesproken was op obligatiemarkten, zagen we ook daar aanzienlijke verschuivingen. In de VS daalde de tienjaarsrente door recessievrees en lagere inflatiecijfers. Europa daarentegen haalde de fiscale bazooka boven, vooral in Duitsland, wat leidde tot stijgende rentevoeten. Dit zorgde bovendien voor een tot nog toe lichte verzwakking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.
Zoals de voormalige Britse premier Harold Wilson ooit stelde: “A week is a long time in politics.” Dit geldt ook voor financiële markten. De recente bewegingen onderstrepen opnieuw het belang van zowel geografische als thematische diversificatie en zullen ongetwijfeld opportuniteiten opleveren voor beleggers met een langetermijnhorizon.
“Geografisch zagen we een substantiële correctie in Amerikaanse aandelen, terwijl Europese en Chinese aandelen juist een vliegende start van het jaar kenden. Het is duidelijk dat geldstromen van de VS naar lokale markten verschoven, en daar profiteerde Europa van.”