Ortelius op kruissnelheid: strategisch kompas voor Europa en de Einsteintelescoop
In november 2024 kreeg de adviestak van Econopolis een nieuw jasje. Het team dat zich al jarenlang bezighoudt met strategisch economisch advies opereert sindsdien onder de naam Ortelius, een verwijzing naar de 16e-eeuwse Antwerpse cartograaf die de ‘Terra Incognita’ van zijn tijd in kaart bracht. In een wereld in transitie ziet Ortelius het als zijn taak om die veranderende realiteit voor klanten te duiden.
Door een groot aantal lopende projecten was het een druk trimester voor Ortelius. De belangrijkste realisatie van de afgelopen maanden is wellicht de publicatie van de socio-economische impactstudie ter voorbereiding van de Einsteintelescoop. Om de Vlaamse kandidatuur voor deze grootschalige onderzoeksinfrastructuur te ondersteunen, werd Ortelius aangesteld als economisch adviseur. De opdracht: het in kaart brengen van de te verwachten economische baten bij een mogelijke gezamenlijke investering met Duitsland en Nederland in de grensregio.
Voor een zo diepgaand mogelijk onderzoek werkte Ortelius samen met economische onderzoekers binnen en buiten Vlaanderen en voerde het talrijke één-op-één gesprekken met belangrijke stakeholders.
Belangrijke conclusies uit het rapport zijn onder meer de potentiële productiviteitsgroei die de Vlaamse economie kan realiseren dankzij het innovatieve karakter van de investering, en de ontwikkeling van een technologisch ecosysteem langs de as Hasselt-Maastricht-Luik, gesteund door de reeds aanwezige kennisgedreven economie.
Daarnaast benadrukt het rapport cruciale randvoorwaarden, zoals het belang van een doordachte valorisatiestrategie en een coherente intraregionale samenwerking, om deze economische baten voor Vlaanderen te verzekeren.
De resultaten en aanbevelingen kregen ruime aandacht in de pers. Bovendien werden twee leden van het Ortelius-team uitgenodigd om in een onderzoekscommissie de conclusies toe te lichten aan de federale volksvertegenwoordigers.
Benieuwd naar het volledige rapport? Download het eenvoudig op de gloednieuwe website: www.ortelius.be
Wat mogen we de komende maanden nog verwachten van Ortelius?
In april verschijnt een nieuwe studie over de kritieke grondstoffen die Europa nodig heeft voor de transitie naar klimaatvriendelijke technologieën. De omschakeling naar elektrische voertuigen en de uitbreiding van hernieuwbare energie vergroten de vraag naar deze grondstoffen binnen de EU. Omdat veel ervan uit andere werelddelen worden geïmporteerd, vergroot dit de afhankelijkheid van andere grootmachten.
De position paper biedt inzicht in hoe de EU zich strategisch het best kan positioneren ten opzichte van deze ontwikkelingen.
Onze consultant Toon De Vil schreef samen met professor Karel Van den Berghe van de TU Delft een wetenschappelijk economisch artikel over het ecosysteem Antwerpen-Rotterdam. Het artikel toont aan dat beleidsmakers over de grenzen heen moeten kijken om synergieën te ontdekken. In tijden van Trumpiaanse simplismen biedt het een tegengewicht en een inspirerende visie.
Voor deze nieuwe inzichten werd gebruikgemaakt van Ortelius AI: een unieke databank met alle bedrijfsdata in ons land, die het mogelijk maakt om ecosystemen nauwkeurig in kaart te brengen. Ook dát wordt een speerpunt van de groei in onze consultingpraktijk. AI in combinatie met data wordt zo een bondgenoot die de in-house expertise van kleinere spelers een krachtige hefboom geeft.