Skip to the content

[VIDEO] Belgische aandelen in 2025: Groei, Dividenden en Meer

Danny Van Quaethem, fondsbeheerder bij Econopolis en specialist in Belgische aandelen, geeft toelichting bij de vooruitzichten van de Belgische beursgenoteerde bedrijven.

[VIDEO] Demografische Trends: De Verborgen Kansen voor Beleggers in 2025

Stijn Plessers, fondsbeheerder bij Econopolis, geeft toelichting bij de beleggingsopportuniteiten rond het thema 'Demografie'.

[VIDEO] Tech-Aandelen in 2025: Hype, Kansen of Valkuilen?

Siddy Jobe, fondsbeheerder bij Econopolis en technologiespecialist, geeft toeliehctingen bij de belangrijkste ontwikkelingen in de technologiesector en de vooruitzichten van de technologieaandelen voor 2025.

Bericht vanuit de Cockpit - Geert Noels - 05.03.2025

Net zoals tijdens de turbulente Coronaperiode, willen we u snel en accuraat inlichten over de toestand op de financiële markten en de wereldeconomie. We vatten samen, en trachten u duidelijk te maken hoe we door de turbulentie navigeren. Dit is dus een bericht vanuit de Econopolis-Cockpit. 

In deze editie ... President Mikado

Nieuw Federaal Regeerakkoord: Welke impact voor u als investeerder?

Het nieuwe regeerakkoord onder leiding van Bart De Wever brengt enkele belangrijke veranderingen met zich mee voor beleggers – en niet allemaal prettige. In dit artikel bespreken we de aanpassingen die van invloed kunnen zijn op uw beleggingsportefeuille. We focussen op de versimplifiëring van de taks op beursverrichtingen (TOB), de jaarlijkse taks op effectenrekeningen, de aan ...

De Wever I: Een Langverwachte Regering - Wat het betekent voor België

Na zes maanden onderhandelen heeft België eindelijk een nieuwe federale regering. De coalitie-De Wever I is merkbaar slanker dan voorgaande regeringen, met 15 ministers inclusief de premier. Hoewel deze efficiëntie wordt toegejuicht, betekent het ook dat sleutelministers zoals Jan Jambon (Financiën, Belastingen en Pensioenen) en Frank Vandenbroucke (Sociale Zaken en Volksgezond ...

Goudlokje is vooral een Amerikaans sprookje

Een ‘Goldilocks’-economie: stabiele groei zonder oververhitting of recessie, perfect in balans, realiteit in de VS, ijdele hoop in Europa
Joe Sixpack stimuleert 70% van de Amerikaanse groei via consumptie, ondanks schuldendruk. Bedrijven investeren fors in productieca- paciteit, geholpen door Biden’s Chips Act en Inflation Reduction Act, wat een half procent-punt aan het BBP heeft toegevoegd
Europa’s concurrentiekracht verzwakt. Draghi pleit voor 800 miljard euro per jaar voor innovatie en ‘meer Europa’ als oplossing. Rentedalingen moeten de economie ondersteunen.
Op 5 november vinden de Amerikaanse verkiezingen plaats. De beleidsplannen van de kandidaten zijn nog te vaag: Trump wil
de vennootschapsbelasting verlagen, terwijl Harris deze juist wil verhogen. Cruciaal zijn de ‘swing states’. Voor de verkiezingen schommelen de financiële markten vaak, maar na de uitslagen keert de rust snel terug.

Marktenoverzicht Q3

Een volatiel derde kwartaal eindigde positief dankzij solide bedrijfsresultaten en renteverlagingen.

De volatiliteit die in het tweede kwartaal van 2024 de kop opstak, bleef ook in het derde kwartaal merkbaar aanwezig. De zomer begon kalm, met nieuwe hoogtepunten op de meeste aandelenmarkten wereldwijd. In augustus keerde de volatiliteit echter sterk terug, wat betekent dat prijzen op de financiële markten snel en fors begonnen te schommelen. Deze verhoogde onzekerheid leidde ertoe dat de aandelenrally abrupt stokte, met forse correcties in de meeste sectoren en regio’s. Obligatiemarkten werden gespaard van deze prijsschommelingen en bleven relatief stabiel. In de grondstoffenmarkt bleven de bestaande trends doorzetten: goud presteerde goed, terwijl energie en industriële grondstoffen een correctie doormaakten.

Ontwikkelingen in de Amerikaanse obligatiemarkt en economische uitdagingen

Obligatiemarkten vertoonden positieve trends in het derde kwartaal, met name bij vastgoedobligaties, terwijl technologieobligaties achterbleven ondanks sterke aandelenprestaties in de sector.
Economische zorgen nemen toe, met stijgende kredietkaartschulden in de VS, groeiende Amerikaanse staatsschuld, en onzekerheid rond de aankomende Amerikaanse verkiezingen.

Industrie in de ring: Amerika vs. Europa

De Amerikaanse S&P 500 behaalde de afgelopen 20 jaar een hoger jaarlijks rendement dan de Europese STOXX Europe 600, maar dit geldt niet voor de industriële subindices.
Amerikaanse industriële bedrijven hebben een koers-winstverhouding van 24 en een dividendrendement van 1,5%, terwijl Europese bedrijven gunstiger geprijsd zijn met een koers-winstverhouding van 22 en een dividendrendement van 2,3%.