2020 was een meer dan bewogen jaar. Terwijl exponentiële technologieën floreerden, zaten industriële bedrijven in de hoek waar de klappen vielen. In het economisch landschap zijn er dan ook enkele duidelijke structurele trends en uitdagingen waarneembaar. Eén daarvan is zonder twijfel het klimaat. Zo streeft de Europese Green Deal in Europa naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Ook China wil tegen 2060 CO2-neutraal zijn. Om deze doelen te verwezenlijken zijn de komende jaren forse investeringen nodig. Hernieuwbare energie zal steeds belangrijker worden, en er zal steeds duurzamer geproduceerd en geconsumeerd dienen te worden indien we de klimaatdoelstellingen wensen te halen.
Meer plastic dan vis in oceanen tegen 2050
Plastic is één van de meest bruikbare en belangrijkste materialen in de moderne samenleving. Het leven is bijna onmogelijk zonder de enorme hoeveelheid goederen en toepassingen die plastic mogelijk maken. Plastics worden gebruikt om elektronische apparaten te maken, zoals mobiele telefoons, computers en televisies. Plastic helpt voedsel veilig en vers te houden. Bovendien heeft het veel toepassingen op medisch gebied en helpt het om het transport brandstofefficiënter te maken. Een groot voordeel van plastic is dat het lang goed blijft, maar dit aspect vormt ook een grote bedreiging voor het milieu. De schadelijke milieueffecten van plastic kunnen dan ook niet worden genegeerd. De meeste plastics zijn niet biologisch afbreekbaar en blijven honderden jaren in ons ecosysteem. Dat geeft aanleiding tot de vorming van plasticsoepen: grote drijvende vuilnisbelten in onze zeeën en oceanen.
Groeilanden kijken terug op goed beursjaar
Zoals u weet is het een jaarlijkse traditie om, met de kerstboom in de woonkamer en het jaareinde in zicht, een stand van zaken op te maken van het voorbije beursjaar. Verder kijken we ook eens vooruit naar wat het nieuwe jaar ons kan brengen. In deze bijdrage maken we de balans op van de groeilanden, waar de aandelenmarkten - verrassend voor velen - gemiddeld een vrij sterk jaar achter de rug hebben. Wij verwachten dat er het komende decennium nog meerdere goede periodes zullen volgen.
Coronavaccins als reddingsboei voor de economie?
Afgelopen dinsdag was het zover: een 90-jarige vrouw uit Noord-Ierland kreeg als eerste het vaccin van Pfizer en BioNTech toegediend. Daarnaast zijn er ook nog 2 andere vaccins die in een laatste rechte lijn zitten om goedgekeurd te worden door de Europese unie: het vaccin van het Amerikaanse Moderna en dat van het Britse AstraZeneca. Verder werken ook onder andere Johnson & Johnson en Sanofi-GSK volop aan de ontwikkeling van hun vaccin. Hoe sneller deze ontwikkeld en geproduceerd kunnen worden, hoe sneller het normale leven en de economie weer kunnen opstarten. Corona heeft de structurele trends op lange termijn niet tegengehouden, het heeft ze enkel en alleen maar versneld. Een korte analyse.