Lockdowns, een zero-covidbeleid en reisrestricties … ook al zijn de maatregelen nog zo draconisch, China krijgt het coronavirus maar niet klein. In Shanghai zitten inwoners al bijna een maand in lockdown. Nu ook in Peking her en der uitbraken van het coronavirus zijn geconstateerd, slaan inwoners er aan het hamsteren. Tegelijk houdt de regering vast aan haar groeiambitie van 5,5% voor dit jaar. Hoe pakt ze dat aan? We spraken erover met Leona Tan, fondsbeheerder en beleggingsexperte voor Econopolis in Singapore. De uitdagingen zijn groot, maar Leona is hoopvol: “Er is licht aan het einde van de tunnel, ook voor de Chinese bevolking”.
Tal van kansen in hele waardeketen elektrische voertuigen
In 2021 verdubbelde de wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen tot meer dan 6.6 miljoen stuks. Terwijl in Noorwegen ongeveer twee derde van alle nieuw verkochte wagens volledig elektrisch reed, bedroeg dit percentage in de EU (België) nog geen 10% (6%). Vandaag is transport nog steeds de op een na grootste uitstoter van CO2. De vergroening van ons wagenpark zorgt voor tal van uitdagingen en opportuniteiten in de gehele waardeketen en biedt beleggers veel meer dan alleen het hippe Tesla.
Netflix worstelt, terwijl ASML floreert
Deze week barstte het resultatenseizoen in de techsector dan eindelijk los met gelijk een paar grote giganten die de boeken mochten openen over het 1e kalenderkwartaal van 2022. En het onderscheid in de kwaliteit van de winst en de reactie van beleggers daarop kon niet groter zijn. Enerzijds met de met applaus ontvangen resultaten en gepresenteerde lange termijn vooruitzichten van ASML, anderzijds met de hoon en de afstraffing die Netflix met een historische koersdaling van 35% op dezelfde dag mocht ervaren.
Hoe diep snijdt de Oekraïnecrisis?
Ruslands economie is niet gigantisch groot, maar als leverancier van grondstoffen verstoort ze grondig de wereldeconomie. De economische impact van het conflict is wereldwijd voelbaar. Europa is kwetsbaarder dan de VS. Een scenario-analyse stelt ons in staat ons zo goed mogelijk voor te bereiden, ondanks alle onzekerheden. De crisis leert ons lessen op het gebied van ESG, het mondiaal productiemodel, het energiebeleid, het overheidsbeslag en de Europese onafhankelijkheid.
Oekraïnecrisis creëert een bijkomende inflatieboost
De Russische president Poetin viel Oekraïne binnen op 24 februari, na een prelude van troepenopbouw en ontkenning vanuit het Kremlin, het begin van een humanitaire ramp aan de grens van Europa en het NAVO-grondgebied. Daarnaast voelen ook de kwetsbaarheden van de Europese en wereldwijde economie scherper dan ooit aan. In deze rubriek behandelen we enkele veelgestelde vragen rond inflatie, groei en het rentebeleid van de centrale banken.
Het prijskaartje van de oorlog voor bedrijven
Alsof bedrijven in de nasleep van de covidcrisis nog niet genoeg problemen hadden – explosief stijgende grondstofprijzen, schaarste aan chips en diverse andere componenten, torenhoge vrachttarieven en logistieke problemen, stijgende lonen – kwam daar recent nog de oorlog in Oekraïne bij. De impact van deze crisis is evenwel niet zo eenzijdig. Spreiding over sectoren en regio’s is daarom een absolute must.
Exit Rusland
Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft uiteraard ook gevolgen voor de groeilanden. De impact op munten en obligaties was eerder positief, zoals u kunt lezen in het hoofdstuk ‘Rentes en Munten’. Overigens heeft de groeiregio buiten deze crisis ook nog wel andere zaken aan haar hoofd, zoals verkiezingen of, wie weet, een nakende rentepiek. En in China speelden ook de opflakkering van het virus en de aangekondigde steunmaatregelen van de overheid mee.
De kille wind uit het Oosten
De laatste tien jaar sloegen regeringsleiders en investeerders keer op keer de waarschuwingen over de geopolitieke risico’s in Rusland in de wind. Liever dan te kijken naar de acties van het Kremlin en naar Poetins retoriek, liet het Westen zich verleiden door goedkoop gas, luxevastgoedprojecten en exorbitante investeringsopportuniteiten. Sinds de invasie van Oekraïne zijn de oogkleppen afgevallen. De gevolgen voor beleidsmakers en investeerders zijn ingrijpend, op korte en lange termijn. De wind is voorgoed gedraaid.