Donderdagavond, kwamen vier van deze technologie-giganten – Amazon, Apple, Alphabet en Facebook- uitzonderlijk tegelijkertijd met hun bedrijfsresultaten voor het tweede kwartaal, een periode die uiteraard gekenmerkt is door de doortocht van het coranavirus en de daaropvolgende lockdown.
Waarom we de miljardensteun van de centrale banken niet zien
“De Europese Centrale Bank (ECB) pompte recent 600 miljard extra in economie bovenop de 750 miljard die ze reeds aangekondigd hadden”. We spreken dus over 1350 miljard euro. Dit is geen schrijffout, zegt Michaël De Man, Head of Fund Management bij Econopolis, maar effectief een bedrag om van te duizelen. Maar wat zien mensen zoals u en ik daarvan. Op het eerste zicht weinig. Het is niet dat de reële economie overspoeld wordt met cash. Om deze tegenstelling te verduidelijken, gaan we dieper in op wat de centrale bank vandaag exact doet en waar het geld naartoe gaat.
Wat de eerste jaarhelft van 2020 ons kan leren
Elk kwartaal publiceert de zakenbank J.P. Morgan een uitgebreide beursalmanak met vaak interessante statistieken en inzichten voor beleggers. Zo wordt een blik geworpen op onder andere de (wan)prestaties van de doorsnee-belegger, de waardering van de markt in zijn geheel en de rendementsverschillen tussen waarde- en groeiaandelen.
Vijf redenen waarom nu in groeilanden te beleggen
Beleggen in Azië, Latijns-Amerika of Afrika valt bij veel beleggers doorgaans onder de “ver van mijn bed show”. Voor de meesten is dit ook de goede insteek want beleggen in aandelen in bijvoorbeeld Indonesië is toch helemaal anders dan beleggen in aandelen uit de Bel20. Wie echter zijn huiswerk doet en gespreid belegt kan daar op termijn wellicht de vruchten van plukken. Dat zegt Gino Delaere, Senior Emerging Markets Consultant bij Econopolis Singapore. “Maar waarom zou ik die groeilanden vandaag dienen te overwegen als belegging?”
De kloof tussen ‘coronaproof’ bedrijven en de rest wordt steeds groter
En of drie maanden een enorm verschil kunnen maken. Toen we de vorige editie van deze Econoviews schreven, eind maart, stonden de wereldwijde beurzen 35 tot 40 procent lager dan vandaag. Is de coronacrisis op de beurs al helemaal verteerd, of zitten de financiële markten in een delirium waaruit het bruusk ontwaken wordt? In elk geval kunnen we één conclusie trekken: de kloof tussen ‘coronaproof’ bedrijven en de rest is nog nooit zo groot geweest, en zal in de toekomst alleen maar groter worden.
Niet de Vrekkige maar de verantwoordelijke 4
Op 17 en 18 juli staat er een belangrijke Europese top op het programma. De voorzitter van de Europese Raad, onze landgenoot Charles Michel, probeert de landen op één lijn te krijgen over de EU-meerjarenbegroting en het daaraan gekoppelde coronaherstelfonds. Beiden zijn een zware dobber voor een aantal landen, omdat ze in moeilijke tijden nieuwe extra lasten inhouden voor de nationale begrotingen.
Goud zet de aanval op all-time high in.
Zoals u ondertussen weet, hebben we bij Econopolis een stevige dosis goud in de portefeuilles. Die overtuiging werpt nu zijn vruchten af, want goud heeft de voorbije weken een all-time high neergezet in euro, yen, Brits pond, Zwitserse frank, en bijna in dollar. In USD staan we op het hoogste punt sinds 2011, maar is nog zo’n 6 % te gaan voor een all-time high. Opmerkelijk is dat de correlatie tussen een stijgende Amerikaanse dollar en een dalende goudprijs op dit moment verbroken is, want goud blijft hoger gaan ondanks een sterke handelsgewogen dollar.
Hoe beleg je een groot bedrag: gespreid of in één keer?
Stel, je hebt een erfenis ontvangen en je besluit dit grote bedrag volledig te beleggen. Laat je alles in een keer over aan de schommelingen van de beurs of stap je beter gespreid in de tijd in? “Stel alvast een goed investeringsplan op dat aansluit bij je financiële ambities”.
Levert vroeger starten met beleggen je meer op?
Tijdens de coronacrisis hebben veel jongeren de beurs ontdekt. Door er vroeg aan te beginnen, kunnen hun winsten dan ook behoorlijk oplopen. “Al is geen enkele belegging risicoloos.” Hoe begin je eraan, en wat mag je zeker niet uit het oog verliezen als je de stap zet?