De Aziatische landen kunnen we onmogelijk over één kam scheren. De manier waarop ze de COVID-19-epidemie aanpakten, loopt ook sterk uiteen. Het begon allemaal in China. Na de eerste verkeerde inschatting, was het daar vervolgens alle hens aan dek, met de ontplooiing van een groot arsenaal van maatregelen: social distancing, quarantaine, tracking, tracing, testen en strenge controles. De Chinese overheid bleek daarbij bereid om de economie op korte termijn op te offeren.
Nieuwe besmettingsgolven zullen ook het economisch herstel in golven laten verlopen
De manier waarop landen de corona-epidemie aanpakken, is erg belangrijk voor hun economieën want er is een duidelijk verband tussen de twee. De beurzen daarentegen lijken deze dalende trends ook tijdens de tweede coronagolf, die in veel landen toeslaat, nog altijd niet te volgen, merken Geert Noels, CEO en Hoofdeconoom van Econopolis, en zijn collega Jeroen Kerstens, macro-econoom en Wealth Manager bij Econopolis. “Veel van deze schade gebeurt in een eerste fase bij kleinere bedrijven: horeca, evenementen, toerisme,… Het zijn belangrijke economische sectoren, maar niet voor de beurzen.” Waar moet je dan als belegger rekening mee houden?
Het huidige resultatenseizoen versterkt de tweedeling op de beurs
Het resultatenseizoen bij de beursgenoteerde bedrijven is een circus dat elk kwartaal voorbij trekt. We schrijven doelbewust circus, omdat het vaak veel gedoe om niets is. Hoe kan je als belegger dan toch lessen trekken uit de vele berichten die verschijnen over deze tussentijdse resultaten, zeker in deze crisistijden?
Tesla-aandeel stijgt in één jaar tijd 500 procent, maar is het een goede belegging?
Met een koersstijging van 500 procent op 12 maanden tijd presteren weinig bedrijven beter op de beurs dan de elektrische autoproducent Tesla. Als belegger hebben we echter meer vragen dan antwoorden over de kwaliteit van de cijfers en de koerseuforie